Direct naar inhoud

Brainstormen 101: “Creativiteit is aanstekelijk. Samen is een goed idee snel gevormd.”

Creativiteit is een skill waar je niet zonder kan in onze studio. De art directors en co gaan met een warhoofd vol ideeën aan de slag en komen terug met een volledig uitgewerkt concept. What’s their secret? We vroegen het aan onze chief creative Julio!

Stap één: neem er een drankje bij. Hydrateer je inspiratietank! Stap twee: wees ervan overtuigd dat de ideeën waarnaar je op zoek bent klaar zijn om gevonden te worden. Klinkt een beetje vaag? Misschien laten we Julio best zelf aan het woord.

Julio: “De eerste stap is duidelijk dat drankje. Van al dat inspireren krijg je nu eenmaal dorst. De eerste inhoudelijke stap daarentegen is het creëren van een duidelijk kader. Zonder concrete insteek voor de brainstorm werk je nergens naartoe. Natuurlijk zal er ook zonder strategie wel eens een zot idee uit de bus vallen, maar echt effectief is het niet. Met een duidelijke doelstelling voor ogen, weet je gewoon dat het de juiste richting uitgaat.

Vertrekpunt en doelstelling bepaald? Dan is het tijd voor de creatieve kant van de zaal. Creatievelingen leggen verbanden in de chaos van inspiratie. Ze zien relaties en maken een klik die iemand anders misschien niet ziet. Mijn advies? Weet dat er geen slechte, maar ook geen perfecte ideeën bestaan. Naast het idee dat je net bedacht en waar je helemaal euforisch over was, bestaat er altijd wel een beter idee. Ja, altijd. Dat aanvaarden geeft je de rust die je nodig hebt om elk idee naar waarde te schatten.

Julio: ‘Wist je trouwens dat onze brainstormavonden de titel ‘Pitch, don’t kill my vibe’ dragen? In een brainstorm gaat het namelijk vooral over het creëren van de juiste vibe. Er zijn geen regels bij een brainstorm. Breng gewoon je collega’s bij elkaar in een leuke setting en vergeet de funfactor niet. Een hapje, een drankje en losse sfeer doen vaak wonderen”

Je brengt je team van collega’s samen, got it. Maar hoe zorg je dan voor een geslaagde brainstorm?

Julio: “Er bestaan ontelbare brainstormoefeningen om de ideeën te doen vloeien. En het soort idee dat je zoekt bepaalt welke brainstormmethode aangewezen is. Daarom is het zo belangrijk dat je je einddoel al voor ogen hebt. Kies een boeiende oefening om je verhaal aan op te hangen en zorg voor een vlotte start.

Zelf kies ik vaak voor de eenvoudigste oefening om te beginnen: starten met een basic vraag. Die vraag roept vaak net meer vragen op dan dat er antwoorden op komen. Dat zorgt ervoor dat je onderling linken kan maken en er interacties onstaan tussen de deelnemers. En zodra je een paar ideeën hebt, is de volledige groep snel vertrokken.

Één advies om af te sluiten? Neem het niet te serieus en heb plezier in de jacht naar het idee. Je ideeën zijn maar zo groot als je enthousiasme. Happy hunting!