Direct naar inhoud

Onze Shortcut King leert je de kneepjes van het vak

Harder, better, faster, stronger. Dat is zowat het lijflied van onze DTP-expert en Mac-lover (het computertype, niet de burgerketen n.v.d.r.) Yvan, want voor hem kan het niet snel en efficiënt genoeg gaan. Meeneuriën met de radio kan hij perfect gelijktijdig met het gebruiken van de slimste shortcuts in Photoshop, Illustrator en InDesign. Welke dat zijn? Yvan verleende ons exclusieve toegang tot zijn brein, dus snel: maak er een screenshot van! Maar dju, welke toets is dat ook alweer?

Yvan: “Iedereen kent wel de Control-C en Control-V. Copy & Paste. Op een Mac is dat niet anders. Alé, een klein beetje, want wij gebruiken Command-C en Command-V. Het spaart mij heel wat tijd uit om verschillende shortcuts uit het hoofd te leren. Zo is de toetsencombinatie Command-E veel sneller dan met mijn muis naar Indesign > Edit > Export te gaan. Shortcuts gebruik ik ook om een menu te openen. F8 is het lagenmenu, F10 is mijn kleurenpallet. Druk ik op de tab-toets dan verdwijnen alle menu’s en heb ik een goed overzicht op mijn werk.”

DIY met Yvan

Yvan: “Toch weten de Adobe’s van deze wereld vaak niet wat de ideale shortcut is voor jou. Mijn voornaamste tip: ga zelf aan de slag en maak je eigen shortcuts aan. Zo heb ik in Indesign de F2-toets toegekend om alle geselecteerde woorden in kleine letters (onderkast) om te zetten. In Illustrator maak ik met F3 een selectie van alle dezelfde gebruikte kleuren zoals de geselecteerde kleur. En in photoshop? Daar is F1 mijn vaste tempoversneller. Met deze toets zet ik de geopende foto om in 300dpi en in cmyk-kleurwaarde.

Allemaal handige DTP-tools die na heel wat jaren ervaring zonder nadenken uit mijn toetsenbord tevoorschijn komen. Al moet je ze natuurlijk eerst instellen. Hoe je dat doet? Dat toon ik je liever: